- Home
- NATURE?
- Grijp je kans
- Je bent jong...
- Je werkt met jongeren...
- Voor je team...
- Rising You
- Contacteer ons
[Adventure Therapy]
NATURE zet Adventure Therapy steeds meer als werkvorm in doorheen haar aanbod. Maar wat houdt deze werkvorm nu precies in? En op welke manier wordt dit over de grenzen heen ingevuld?
Samen met 7 Europese organisaties stapte NATURE mee in een internationaal partnerschap om hier een gemeenschappelijke taal rond te creëren. Dit partnerschap resulteerde in een eerste 'Gathering for Adventure Therapy in Europe' (GATE), een Europese Adventure Therapy website en een bundeling van tools en info die ontstonden uit dit partnerschap. Een samenvatting van de resultaten van het partnerschap vind je hieronder.
Samenvatting van de resultaten van het partnerschap
Met ‘Reaching Further’, een partnerschapsproject dat gesubsidieerd werd door Erasmus+ en waarin NATURE samenwerkte met 7 verschillende Europese organisaties, werkten we de afgelopen twee jaar aan het creeëren van een gemeenschappelijke taal rond Adventure Therapy (AT) in Europa en aan het bouwen van een netwerk van AT-beoefenaars. Het partnerschap creëerde een Europese AT-website, organiseerde de eerste ‘Gathering for Adventure Therapy in Europe (GATE)’ in Valencia met meer dan 130 deelnemers en werkte enkele handige hulpmiddelen uit. Al deze documenten staan hieronder verder beschreven en kunnen gratis gedownload worden via de website www.adventuretherapy.eu (in de vorm van een e-book en andere relevante documenten).
Tijdens de halfjaarlijkse meetings van het partnerschap voorzag elke partnerorganisatie een workshop waarin ze hun gebruiken en ‘good practices’ van Adventure Therapy met elkaar deelden. Door middel van een uitgebreid proces van meta-reflectie werden hieruit gemeenschappelijke elementen en verschillen gedistilleerd en bediscussieerd. Gelijklopend aan dit proces, vormden deze geïdentificeerde sleutelelementen de basis voor een literatuurstudie over Adventure Therapy met maatschappelijk kwetsbare jongeren. De resultaten van beide processen hangen nauw met elkaar samen en werden gelijktijdig ontwikkeld.
In het e-book kan men de resultaten van dit meta-reflectie proces terugvinden (‘Findings’), alsook de literatuurstudie en een historische achtergrond omtrent de ontwikkeling van AT in alle 8 betrokken landen. Op de website vindt men bovendien ook enkele interessante bijlagen terug: enkele specifieke AT workshops en oefeningen.
De ‘Findings’ beschrijven de gemeenschappelijke elementen en fundamentele verschillen in onze visie op AT (vanuit het standpunt van de 8 partnerorganisaties) omtrent volgende aspecten:
- Algemene benadering en basiselementen die men gebruikt in Adventure Therapy programma’s
- Specifieke doelen van AT (een veilige omgeving creëren voor therapeutische activiteiten, zelf-exploratie ondersteunen en een veranderingsproces initiëren)
- Noodzakelijke kenmerken van begeleiders (zoals persoonlijkheid, kwalificaties, ervaring, zelfbewustzijn en attitude)
- Een typerend langere tijdspanne (vaak inclusief follow up)
- De planning van activiteiten (die meestal verbonden zijn aan therapeutische doelen, flexibel worden ingezet en die focussen op kracht en zelfvertrouwen)
- De rol van het groepsproces (als spiegel en waardevol hulpmiddel)
De literatuurstudie licht 7 sleutelelementen van AT-programma’s toe die uit de bus kwamen tijdens de meta-reflecties van de workshops:
- De rol van de natuur
- Biografisch werken
- Het groepsproces
- Werken met metaforen en symbolen
- Reflectie
- De relatie tussen de cliënt en
- De therapeut
- Het gezin
- Het innerlijke zelf
- De balans tussen veiligheid en uitdaging (inclusief waargenomen risico en comfortzone)
De resultaten van de literatuurstudie werden gebaseerd op 21 geselecteerde artikels over Adventure Therapy met maatschappelijk kwetsbare jongeren. De resultaten van de literatuurstudie bevestigen en onderlijnen het fundamentele belang van de 7 geselecteerde sleutelelementen.